Iris blogt: Juf Hanneke

Het kiezen van de juiste basisschool voor je kind is niet altijd even makkelijk. Ga je heel praktisch voor de dichtstbijzijnde school? Kies je voor de school waarin de vertrouwde kinderopvang zit of zoek je een school met een bijzondere visie? Heb je de keuze gemaakt en gaat je kind naar school dan ontdek je gaandeweg dat elke school zo zijn voor- en nadelen heeft. Ook ontdek je dat je kind met de ene leerkracht een klik heeft en dat het met een andere leerkracht veel minder soepel verloopt. Elke leerkracht heeft zijn eigen kwaliteiten maar er is één categorie leerkracht die er met kop en schouders bovenuit steekt. Dat is de categorie: ‘Juf Hanneke’.

Juf Hanneke is de juf van onze kleindochter Fleur. Fleur heeft coeliakie en dat houdt in de praktijk meer in dan geen gewone boterhammetjes mee naar school. Juf Hanneke weet dat Fleur geen uitzondering wil zijn, maar ze weet ook dat Fleur het soms heel spannend vindt om naast een kindje te zitten dat gewone boterhammetjes eet. Juf Hanneke denkt mee over de traktaties tijdens feestelijke gelegenheden, zij is zo’n juf die vanzelfsprekend glutenvrije pepernotenmix regelt. Niet alleen voor Fleur nee, gewoon voor de hele klas. Toen het onlangs een tijdje slecht ging met Fleur, appte Juf Hanneke op zondagavond om te vragen hoe het weekend was verlopen. Ze vroeg ook welke afspraken konden worden gemaakt om ervoor te zorgen dat Fleur die week dan tenminste een paar uurtjes naar school zou kunnen komen.

Wij zijn meer dan blij met de juf Hanneke van Fleur. Zo blij dat ik natuurlijk ‘ja’ zei toen Fleur vroeg of ik wilde meehelpen aan de Talenten dag op haar school ergens in een klein dorp in Brabant.

Misschien moet je ze zoeken, misschien kom je ze vanzelf tegen, maar op elke school lopen juf Hannekes rond. Leerkrachten die de tijd nemen om hun leerlingen echt te leren kennen. Leerkrachten die de kinderen een omgeving bieden waarin zij zich kunnen ontwikkelen op hun eigen manier in hun eigen tempo. Dat zijn leerkrachten die kijken naar het kind, het stimuleert, steunt en het zelfvertrouwen vergroot. Elke kind verdient tenminste één keer in zijn periode op school zo’n Juf Hanneke!